Bevar naturens poesi med en fin blomsterpresse fra Fridas Have

Bevar naturens poesi med en fin blomsterpresse fra Fridas Have

Et øjeblik af evighed – om at presse blomster og bevare naturens poesi

Der findes en særlig glæde i at gå en stille tur gennem haven eller skoven og lade blikket falde på en blomst, et blad, en stilk, som taler til én. Det er som om, naturen hvisker: “Se mig – jeg er her kun et øjeblik.” At presse blomster er en måde at svare ja til den invitation. En kærlig gestus, hvor vi bevarer det skrøbelige og smukke – ikke for at fastholde det, men for at ære dets tilstedeværelse.

Blomsterpresning er en bæredygtig, sanselig og nærværende aktivitet, der forbinder os med naturens cyklus og vores egen evne til at skabe med omtanke. Og så er det en måde at gemme en sommerdag i et blad, et minde i en farve, en følelse i en blomst.

Sådan bruger du blomsterpressen fra Fridas Have

Har du købt en af vores fine håndlavede blomsterpressere, følger der A5 karton og kopipapir med som mellemlag. Disse lag hjælper med at suge fugt og sikre, at blomsterne bliver flade og fine.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du er interesseret i at købe en blomsterpresse fra Fridas Have. Hvis efterspørgslen stiger, vil vi overveje at sætte dem til salg i vores webshop.

Trin for trin:

  1. Vælg dine blomster og blade
    Pluk dem gerne på en tør dag, helst midt på dagen, når duggen er fordampet. Tynde blomster og blade presser bedst – fx stedmoderblomster, kløver, bregneskud, lyng, valmueblade. Tykkere emner som roser eller hortensia kan deles med en skarp kniv og presses i lag

  2. Læg blomsten mellem lagene
    Start med et stykke karton, læg et ark kopipapir ovenpå, og anbring blomsten med forsigtighed. Dæk med endnu et ark kopipapir og karton, og byg videre, hvis du vil presse flere. Spænd pressen fast med skruerne. Husk at efterspænde skruerne undervejs i processen - i takt med, at fugten fra blomsterne tørrer væk

  3. Udskift papir undervejs
    Efter 1-2 dage – især hvis du presser tykkere blomster – er det en god idé at åbne pressen forsigtigt og tjekke, om papiret er fugtigt eller misfarvet. Skift det i så fald ud med tørt kopipapir og fortsæt processen. Det forhindrer mug og bevarer farverne bedre

  4. Vær tålmodig
    Opbevar blomsterpressen tørt og undgå sollys og for høj varme. Vent ca. 1-3 uger afhængigt af blomstens tykkelse og fugtindhold. Blomsten er færdig, når den er helt tør og sprød.

Tips til at lykkes med dine pressede blomster

  • Brug en pincet, når du håndterer de tørrede blomster – de er sarte
  • Tænk over, hvor du vil opbevare dem, når de skal tages ud af pressen
  • Pres aldrig våde eller regnfulde blomster – de rådner nemt
  • Notér dato og sted for indsamlingen bagpå et kartonark – det gør blomsten til et lille stykke naturhistorie
  • Husk at se til dine pressede blomster med mellemrum – og skift papir og karton, så snart du finder et ark, der er fugtigt
  • Du kan ikke bruge papkassepap som mellemlag, da det suger fugten uens op fra blomsterne og derfor kan efterlade striber. Karton af en vis tykkelse fungerer godt, alternativt kan kraftigt papir fra gamle magasiner bruges. Læg emnerne mellem hvidt kopipapir. Avispapir er meget tyndt og kan give lidt udfordringer, men det kan bruges i en snæver vending - prøv dig frem og se, hvad der virker for dig!

Hvad kan du bruge de pressede blomster til?

Når dine blomster er pressede og klar, åbner der sig en verden af muligheder:

  • Kort og breve – Håndlavede hilsner med blomster indeni bliver gemt og elsket
  • Bogmærker – En presset bregne mellem lagene af et stykke akvarelpapir giver ro til læsningen
  • Indramninger – Skab dine egne botaniske kunstværker
  • Stearinlysdekoration – Sæt forsigtigt pressede blomster uden på hjemmelavede lys
  • Journaling og scrapbøger – Naturminder i din personlige dagbog
  • Papirkunst og collager – Leg med former og farver

Blomsterne bliver til noget andet, men bærer stadig deres oprindelige poesi med sig – som et ekko fra den dag, de blev plukket.

En gave fra naturen

At presse blomster er en stille hyldest til årstidernes gang, til det flygtige og det evige. Det er et samarbejde med naturen, hvor vi får lov til at tage imod og give form – uden at tage for meget. En måde at træde varsomt i verden på, med åbne sanser og åbent hjerte.

Og husk, at dette - ligesom med alle andre håndværk - er noget, du skal øve dig på.

Vil du have mere inspiration og vejledning fra Fridas Have?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få månedlige hilsner, små naturøvelser, kreative ideer og særlige tilbud. Du kan skrive dig op i bunden af denne side.

Tilbage til blog